De Stichting Stolpersteine

Onze missie is de herinnering aan de slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bezetting en vervolging door de nazi’s levend te houden door deel te nemen aan het Stolpersteine-project van de kunstenaar Gunter Demnig.

Bestuurder

Alexander Stukenberg

(* 1968, Bad Harzburg, Duitsland)

Na 20 jaar werk in de logistieke sector, begon Alexander Stukenberg met werk op humanitair gebied. Hij richtte met succes het internationale hoofdkantoor op van de niet-gouvernementele organisatie North Star Alliance die zich richt op het bieden van hoogwaardige gezondheidszorg aan mobiele werknemers (vrachtwagenchauffeurs) en de personen met wie ze omgaan en aan gemeenten in ‘in Afrika ten zuiden van de Sahara. Voor deze organisatie werkt hij nu nog als Partner Relations Manager. 

Raad van toezicht

Prof. Dr. Jaap Goudsmit

(* 1951, Amsterdam, Nederland)

Jaap is arts-onderzoeker en schrijver en als hoogleraar verbonden aan Amsterdam Neuroscience, het Amsterdams Universitair Medisch Centrum en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij is eindredacteur van het boek “ Wie herdenken wij op 4 Mei?” dat in april 2020 is verschenen.

Prof. Dr. Hans Romijn

(* 1955, Nijmegen, Nederland)

Sinds 2016 is Hans Romijn voorzitter van de raad van bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC), en sinds juni 2018 van de Amsterdamse Universitair Medische Centra, locatie AMC. Hij is decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Tot 2016 was hij hoofd van de Afdeling Inwendige Geneeskunde en voorzitter van de Divisie Inwendige Specialismen AMC. Hij is lid van de raad van toezicht van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD).

Paul de Haan

(* 1956, Amsterdam, Nederland)

Van geboorte Amsterdammer, maar nu afwisselend wonend in Berlijn en Servië. In Nederland was hij jarenlang werkzaam in het onderwijs en bij de radio. Nu is hij werkzaam als freelance stadsgids in Berlijn. Paul de Haan is sinds 2012 verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de plaatsingen van Stolpersteine voor Amsterdam. Hij is heeft nu een adviserende rol binnen de stichting en is nauw betrokken bij de plaatsing van Stolpersteine in Amsterdam.

Vrijwilligers Amsterdam/Amstelveen

Markus Seewald

(* 1967, Bremerhaven, Duitsland)

Markus werkt op het gebied van redactionele fotografie en was 15 jaar foto-editor voor GEO magazine in Duitsland. Hij verhuisde in 2015 naar Amsterdam en naast het werken als freelancer voor tijdschriften, doceert en coacht hij fotografen.

Marvin Nusseck

(* 1992, Bad Oldesloe, Duitsland)

Marvin studeerde economie, geschiedenis en politieke economie en raakte betrokken bij verschillende goede doelen. Met het overlijden van de laatste ooggetuigen ziet hij het herinneren van de Holocaust als een steeds belangrijkere verantwoordelijkheid van onze en volgende generaties. De Stolpersteine zijn een respectvolle en onvervangbare bijdrage aan het bewaren van de herinnering aan deze gruwelijke daden die mensen kunnen verrichten.

Nooit meer!

Simon Fischer

Na zijn afstuderen op het gebied van milieubeleid werkte Simon enkele jaren in de sector milieutechnologie. Hij was ook jarenlang actief op het gebied van klimaat- en landgebruiksbeleid als onderdeel van een niet-gouvernementele organisatie op milieugebiedEen tijdje geleden stapte hij over naar de IT-sector waar hij momenteel werkt als systeembeheerder voor een mediabedrijf.

Amanda Gann

(* 1987, Oregon, VS)

Na het afronden van haar studie met een bachelor en master in bedrijfskunde, verhuisde Amanda in 2020 met haar man en twee dochters naar Amsterdam voor haar werk bij Microsoft. Terwijl ze fulltime in de technische sector werkt, heeft ze een levenslange passie voor onderwijs en herinnering aan de Holocaust.

Amanda hoorde voor het eerst over Stolpersteine tijdens een reis naar Berlijn, enkele jaren geleden, en nam contact op om lokaal mee te doen toen ze naar Nederland verhuisde.

Ze beschouwt de Stolpersteine als een belangrijk monument ter ere van de slachtoffers en als een waarschuwing voor de passanten voor de gevolgen van haat en onverdraagzaamheid.

Mirko Marseille

(*1977, Utrecht, Nederland)

Mirko studeerde Wildlife management en Forest and Nature Conservation Policy. Naast zijn ‘groene’ interesse heeft Mirko een sterke belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Hij bereidt zich voor op een Master in Holocaust en Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Mirko vindt Stolpersteine een van de meest bijzondere vormen om de slachtoffers van de Holocaust en de Duitse bezetting te herdenken.

“Stolpersteine helpen ons stil te staan bij ieder individueel leven dat voor niets verloren is gegaan.”

Claudia Willmitzer

(*1982, Duitsland)
 
Claudia is een freelance visual storyteller en kunstenaar uit Duitsland.
Haar belangrijkste onderzoeksgebied is het Midden-Oosten, waar ze al meer dan 10 jaar werkt.
Naast haar werk als beeldend kunstenaar studeerde ze Arabische muziek in Caïro.

An Huitzing

(* 1952, Gorinchem, Nederland)

An Huitzing studeerde antropologie en werkte o.m. bij de gemeente Rotterdam. Zij publiceerde in 2017 samen Tamara Becker ‘Op de foto in oorlogstijd, Studio Wolff 1943’ over ruim driehonderd mensen die in 1943 foto’s hadden laten maken door Annemie Wolff. Er waren tentoonstellingen op de Churchill-laan en in het Nationaal Holocaust Museum. Een vraag van een tentoonstellingsbezoeker leidde tot het boek ‘Spartelend aan de fuik ontkomen. Hoe tientallen leden van een Joodse familie de oorlog overleefden’ (2021). Ze helpt regelmatig mensen die op zoek zijn naar wat hun familie in de oorlogsjaren is overkomen.

Coördinatoren Utrecht

Piet Heyboer

(1948, Groot Ammers/Molenlanden, Nederland)

Na zijn studie natuurkunde werkte Piet in het voortgezet onderwijs als docent, docent-trainer en projectleider. Onder andere verantwoordelijk voor onderwijsontwikkeling en ICT

Na pensionering vrijwilliger bij verschillende lokale projecten gericht op sociale samenhang.

Mijnie Borghstijn

(*1946, Soestdijk, Nederland)

Gepensioneerd;
Achtergrond sociale wetenschappen en docent.

ANBI - Algemeen Nut Beogende Instelling

Stichting Stolpersteine is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), sinds 23 januari 2019 als zodanig erkend door de Nederlandse overheid.

Samenwerking

De Stichting Stolpersteine heeft sinds het begin samengewerkt met de STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG (Stichting Sporen) in Duitsland. De STIFTUNG – SPUREN – GUNTER DEMNIG beheert de gegevens van alle Stolpersteine die wereldwijd zijn gelegd en is verantwoordelijk voor de productie van de Stolpersteine.

Daarnaast is er ook een zeer goede samenwerking met de gemeente Amsterdam en Utrecht om legging van de Stolpersteine in de hele stad goed te laten verlopen. Dit omvat het informeren van de buren over de legging, het voorbereiden van de locatie en het beveiligen op de dag dat het officiële moment niet wordt verstoord.

De gemeenten zorgen er ook voor dat Stolpersteine tijdelijk worden weggehaald en teruggeplaatst als dat nodig is vanwege werkzaamheden.

Donateurs & partners